Dakar Peugeot

Legendarisch: Fransman Peterhansel wint voor 13e keer de Dakar, Peugeot vernedert concurrentie

Net zoals vorig jaar heeft de Fransman Peterhansel de Dakar Rally gewonnen, opnieuw in een Peugeot. De Franse constructeur die pas sinds 2015 zijn terugkeer maakte in de Dakar beslaat zelf het volledige podium.

In de 38ste editie van de Dakar stond er op de Peugeot 3008DKR en haar rijders geen maat. De Dakar die al enige jaren niet meer plaatsvindt in Afrika trok dit jaar met een 300 tal deelnemers van Paraguay over Bolivia naar Argentinië. Vandaag kwamen de gegadigden over de finish in Buenos Aires met als grote winnaars Peterhansel en Peugeot. Samen met co-piloot Cottret kwam de ondertussen 51-jarige Stéphane Peterhansel na een total van bijna 29 rally-uren over de streep in de Argentijnse hoofdstad. Fransman en negenvoudig WRC wereldkampioen Sébastien Loeb volgde op amper 5 minuten, Cyril Despres vervolledige het podium om er zo een volledig Frans onderonsje van te maken. De vierde Peugeot haalde finish niet omdat Carlos Sainz senior traditioneel op indrukwekkende wijze uit de Dakar Rally crasht.

De eerste niet-Peugeot volgt al op 1 uur en 16 minuten in de vorm van een Toyota Hilux, en ook de vijfde plaats was voor een Toyota. De jaren waar MINI de Dakar Rally overheerste lijken ver weg want met een achterstand van bijna 2 uur zat er niet meer in dan een zesde, zevende, 10e en 13e plaats. Op zich niet slecht, maar hopelijk trekken ze er bij BMW in München geen al te zware conclusies uit. Onze Belgische trots Colsoul wist de MINI van Przygonski wel naar de zevende plaats te navigeren.

Dakar

Bij de trucks wist het Russische Kamaz opnieuw te overheersen na een minder jaar in de vorige editie. De winnaars van vorig jaar moeten tevreden zijn met een derde plaats.

Sam Sunderland schonk Groot-Brittannië voor het eerst een Dakar moto winnaar.