Formule 1 China: overwinning voor Hamilton, opgave voor Vandoorne

Na een animatierijke GP van China, geen geluk voor Vandoorne die moest opgeven met een fuel issue. De op pole gestarte Hamilton reed onbedreigd naar zijn 54ste F1 GP zege.

Even terug naar de kwalificaties gisteren waar onze landgenoot Vandoorne de 16e tijd wist te rijden in Q1. Meer dan één run zat er voor Vandoorne niet in door het vroegtijdig afbreken van Q1 door een crash van Giovinazzi in zijn Sauber. Door de zware crash van de Italiaan was een versnellingsbakwissel nodig waardoor Vandoorne nog een plaatsje opschoof op de startgrid. De eerste startplaatsen werden net zoals in Australië verdeeld tussen Mercedes en Ferrari, maar de verschillen waren op een handdoek te meten.

De start vond plaats onder semi-nat wegdek, waardoor bijna iedereen (behalve Palmer en Sainz) op intermediate banden startte. Vooral Verstappen maakte indruk bij de start. Vanop de 16e plaats gestart, maar na een ronde zat de flying dutchman al op een 7e positie. Het deelnemersveld werd door mekaar geschud na een Virtual Safety Car situatie die veroorzaakt werd door een aanrijding tussen Pérez en Stroll. De Canadees zijn wedstrijd zat er op, maar velen maakten van de situatie gebruik om te pitten voor slicks.

Een ronde later opnieuw beroering na een crash van Giovinazzi bij het uitkomen van de laatste bocht. Dat wordt een duur weekend voor Sauber … Tijdens de daarop volgende Saftey Car periode kwam het overig deel van het deelnemersveld dat nog niet gepit had ook binnen voor slicks. Door de vele brokstukken op het start-finish deel moesten alle wagens door de pits rijden waardoor de rijders die eerder al gepit hadden (inclusief Vettel) uiteindelijk weinig voordeel hadden.

Opnieuw was het Verstappen die indruk maakte op een opdrogende baan waarop de Nederlander al snel naar een tweede plaats reed, mede dankzij een fout van Bottas achter de Safety Car die terugviel naar een twaalfde plaats. Ook problemen voor Vandoorne die in de 18e ronde de McLaren-Honda terug in de box moest rijden na een fuel issue. De opgave van Alonso door een aandrijvingsprobleem maakte de wet van Murphy compleet voor McLaren. De puzzelstukjes vallen duidelijk nog niet op haar plaats bij McLaren die de kalmte in het team moet proberen te bewaren.

Vettel die na de pitstops naar een 5e plaats was teruggevallen wist zich opnieuw naar de 3e plaats op te werken na enkele knappe inhaalacties op teamgenoot Raïkkönen en ex-teammaat Ricciardo. Na een tweede pitstopreeks lag de top 3 vast: Hamilton, Vettel en Verstappen. Het belooft dus een spannende strijd te worden tussen Vettel en Hamilton dit seizoen. De GP van China leerde ons ook dat inhalen met de 2017 F1 bolides wel degelijk mogelijk is!

 

 

Ook interessant
Autosalon Genève: De volledige lijst met primeurs